23 julio 2011

El misteri dels autobusos de TMB

Viure a San Salvador m'agrada. Té fama de ciutat caòtica, sobretot al descobrir-la per primera vegada, però la veritat és que quan un s'hi acostuma només hi troba avantatges. Un d'ells, és que multiplica la teva capacitat de sorpresa, que sembla no tenir límits. Reconec que jo em meravello amb facilitat, sento curiositat per moltes de les coses més quotidianes, però és que aquí cada dia descobreixes alguna cosa diferent, quelcom que et sobta i et fa donar-hi voltes durant tot el dia.

Això és el que ens va passar precisament farà dos divendres, quan ens dirigíem a comprar al supermercat del barri i gairebé ens atropella un autobús. Però no era un autobús qualsevol, era un autobús dels “de casa”, dels vermells de Barcelona i fins i tot amb el logo de TMB. Durant tota la compra vam estar pensant que deuria fer un autobús com aquell en una ciutat com aquesta. Era obvi que havia resultat d'alguna donació, però perquè no l'havien pintat com fan amb els que vénen d'Estats Units? Com ho havien fet per transportar-lo des de tant lluny i perquè anava buit un divendres a les 17h de la tarda?


Setmanes més tard hem tingut temps d'esbrinar-ho i resoldre el misteri. L'any 2009 l'Àrea Metropolitana de Barcelona va impulsar un projecte de cooperació amb el El Salvador segons el qual comprometia la donació de 26 autobusos que estaven en bon estat però que ja no s'utilitzaven com a conseqüència dels processos de renovació de la flota de TMB. Un cop a El Salvador aquests vehicles es distribuirien en rutes per reforçar el transport públic de la ciutat i dels municipis de l'entorn, excepte un d'ells que seria assignat al projecte Ressoc, que té com a objectiu millorar la gestió integral dels residus urbans (suposo que aquest va ser precisament el que vam veure).

Segueixo llegint que van ser conductors voluntaris de TMB els que van fer possible el transport dels vehicles que van sortir de les instal·lacions de TMB de la Zona Franca fins al Port de Tarragona, on els van embarcar a un vaixell rumb El Salvador. Des de 2002, el programa solidari de TMB ha facilitat la donació de més de 150 autobusos, camions i altres vehicles auxiliars amb destí a Gambia, Guinea-Bissau, Marroc, Perú, Brasil, Cuba, El Salvador i la República Dominicana.

No obstant, a l'investigar una mica més i descarregar la llista dels municipis on es van cedir els autobusos finalment, sobta que la majoria estiguin fora de l'àrea metropolitana de San Salvador i fins i tot del Departament de San Salvador. I encara sobta més que un d'ells s'hagi enviat al municipi de Meanguera (que no l'illa de Meanguera), un municipi del Departament de Morazán on es troba la comunitat de Segundo Montes. Aquesta comunitat es mereixeria tot un post especial per les seves particularitats històriques però el que està clar és que pel motiu que sigui és una de les comunitats destinatàries de la majoria de projectes finançats des de Catalunya, i especialment de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, municipi integrant de l'àrea metropolitana.

Que consti que amb això no vull posar ombres o crear sospites d'aquest projecte de cooperació, ni tampoc estic dient que aquest autobús no faci un bon servei o que els habitants de la capital o d'una comunitat es mereixin més o menys ser beneficiaris del projecte. Ni tinc coneixement ni em correspon jutjar aquestes decisions. Només que aquest fet corrobora una reflexió que dóna voltes pel meu cap últimament: que en el fons, la cooperació és política.

2 comentarios:

  1. Molt interessant Anna!! El cap de setmana passat vaig veure un documental la conclusió del qual és "La pobresa és un recurs amb el qual els rics fan diners i els pobres continuen morint-se de gana (literalment)." Es diu "Enjoy poverty". Si no el trobeu per internet, recorda'm que te'l passi quan torneu.

    Un petó molt fort!!

    Núria (Planes)

    ResponderEliminar
  2. Aii m'havien parlat molt bé d'aquest documental! El buscaré i el comentem! Un petonàs Núria!!! :))

    ResponderEliminar