22 abril 2011

Curiositats

Pensant-ho fredament, el canvi cultural amb El Salvador no ha estat gaire fort. Parlar la mateixa llengua fa molt, i compartir part de la història, encara que el passat colonial espanyol no sigui per estar-ne orgullós, també. Ara bé, hi ha una cosa que ajuda molt més que les dues anteriors: l’odi dels salvadorencs cap als “gringos”, de manera que al seu costat els espanyols quedem com uns sants.

Però tornant a la idea inicial, el que volem dir és que malgrat no haver un gran "gap" cultural, sí que hi ha alguns fets i costums de la vida dels salvadorencs que ens han cridat l'atenció. En aquesta entrada us presentem el nostre Top 10 particular:
  1. Els diaris no es compren als quioscos sinó a les farmàcies. 
  2. Als supermercats hi ha passadissos sencers amb desenes de marques de xampús, suavitzants, cremes hidratants... però i el sabó pel cos, el popular "gel de bany"? Fer-se amb un envàs està sent tot un repte! 
  3. El “San Salvadorenc” típic no passeja pel carrer, prefereix moure’s en cotxe i caminar després pel centre comercial, que hi ha aire acondicionat. 
  4. Els conductors de “colectivos” tenen via lliure per personalitzar el seu autobus al seu gust. Així doncs no és sorprenent trobar al costat de la línia de l’autobus, el nom de les filles o de les dones dels conductors (Colectivo 101B VANESA), aprofitar per fer propaganda religiosa (Línia 43 "DIOS TE AMA") o simplement afegir un nom representatiu al teu estil de conducció (“FURIOSO”). 
  5. L’afició dels salvadorenys al fast-food americà: Pizza Hut, KFC, Tony Roma’s, Wendy’s, Burger King, per doquier! Bé, i des del 2010, al fast-food català, perquè just ara estan promocionant l’obertura d’un nou Pans&Company a la capital. 
  6. La passió pel futbol i per la lliga espanyola que hi ha en aquest país, però això ja ho explicarem en posteriors entrades. 
  7. El nou Govern del FMLN aposta fortament per una cultura digna i gratuïta per tothom: concerts de l’Orquestra Simfònica Nacional gratuits, festivals de dansa, cicles de cinema de franc, visites turístiques gratuites, museus subvencionats... Atesa la influència de la Llei Sinde, encara estem en procés d’assimilar aquest gran xoc cultural. 
  8. Estem descobrint tot un ventall de noves professions que bé es podrien recomanar al Servei d’Ocupació de Catalunya. A El Salvador sí que en saben de crear llocs de treball: des del “Tècnic en distribució i logística dels aliments en bosses”, al ”Relacions Públiques de qualsevol producte susceptible a ser tastat en un supermercat”, passant pel lloc “Auxiliar de botiga per omplir la vacant en la funció Obrir-Tancar-Porta”, el “Tècnic en locució i animació de compra a les ràdios dels supermercats” o l’ “Especialista en Seguretat i en el maneig d’armes als petits comerços”. 
  9. Està prohibit anar al cinema amb l'uniforme escolar posat. 
  10. I com que totes les bones costums s’exporten, no podia faltar el fenomen túnning a la capital salvadorenya: “Porti’ns el seu cotxe, que li transformarem de tal manera que ni els “mareros” el voldran robar”.

    1 comentario:

    1. Muy interesante. Y la gente como es? tiene rasgos indígenas o hay de todo?
      Hay zona alta en plan con casas bien?
      ya ireis contando!

      ResponderEliminar