12 septiembre 2011

Les platges d'El Salvador (I)

Estimats lectors i ex-lectors desencantats per la falta d'actualitzacions... Després d'un mes de vacances blogueres (que no de la feina) tornem a l'activitat per no perdre el costum. En aquests dies hem fet i viscut algunes excursions, viatges, festes i experiències que esperem seguir compartint amb vosaltres. Anem per feina!

Per si no n'heu tingut prou de platges aquest mes d'agost, aquí us portem un post dedicat precisament a això, a les meravelloses platges d'El Salvador. Potser alguns estareu temptats d'allargar les vacances?

M'atreviria a dir sense por a equivocar-me que la major part dels tresors que pots descobrir en aquest país es troben a l'interior (en qualsevol dels dos sentits). A l'interior d'El Salvador, com ja us hem descrit en anteriors posts, hi ha un munt d'indrets per visitar, bonics poblets carregats d'història, paratges naturals, i especialment un bon grapat de volcans (ja sabeu que és la nostra devoció pujar-los tots..). Però poc us hem parlat fins ara de les platges.

Potser alguns tindreu, com nosaltres abans de venir, la idea preconcebuda de que el tròpic està a vessar de platges paradisíaques de sorra blanca inmaculada, mar de color blau turquesa, sol generós i palmeres abundants. Bé, això és prou cert, però per ser exactes les d'El Salvador no són les que millor ho exemplifiquen. Primer de tot, com és obvi, perquè El Salvador és el "Pulgarcito de América", i no té tants quilòmetres de litoral com altres països veins. D'altra banda, les platges solen ser poc generoses en quant a l'extensió de sorra (d'amplada, de llargada estan bé), i sobretot força exposades al fort oleatge. Bé, com també a molts altres llocs de l'Oceà pacífic. D'aquí que El Salvador s'hagi popularitzat els darrers anys com un dels destins preferits pels surfistes d'arreu del món, que venen a cercar les seves cotitzades onades. 

La onada de Punta Roca és considerada entre els experts més freaks del surf com una de les millors del món, per l'alçada considerable i sobretot per la durada. Hem sabut que el proper mes d'octubre (del 16 al 23) es celebrarà el ISA Masters World Championship a Punta Roca (La Libertad), un esdeveniment que portarà als millors surfistes del planeta a competir com a membres dels seus equips nacionals, per l'honor de guanyar l'Or pel seu país. També competiran per les medalles individuals d'Or, Plata i Bronze en les diferents categories per edats. Aquí i aquí us passem un parell de links amb informació d'aquest esdeveniment mundial (cuñao, va por ti!).

Bé, però tornant al que anàvem. Els surfistes estaran contents.. però què hi ha dels banyistes? Doncs probablement, aquells que únicament buscaven remullar els peus i xipollejar una mica s'exposen a ser fuetejats per alguna onada traicionera que els agafarà desprevinguts.

Ara bé, això no vol dir que no hi hagi bones platges on poder-vos banyar tranquil·lament, no treieu el banyador de la maleta! Així que aquí us enviem una petita llista amb algunes de les millors platges i zones de bany que ens hem trobat a El Salvador, que anirem ampliant:

  • Playa del Tunco "surf, sun & night fun" - Departament de la Libertad, a 40' de San Salvador
Probablement la més coneguda de les Playas de la Libertad. Enclavament turístic alternatiu i destí surfista per excel·lència de la costa salvadorenca. Especialment reconegut per les seves nits, és un bon lloc per sortir a prendre unes copes i fer uns bailoteos al so de les batucades. La platja és bonica de veure però no és la millor per banyarse, de nou per les onades. Però es pot dinar a algun dels restaurants que donen al mar i gaudir de l'ambient internacional i surfista.

Tot i que la qualitat de la sorra del Tunco no és la millor per estirar-se ni tampoc les condicions pel bany...

...el Tunco és un bon lloc per anar a passar el dia...

... i sobretot, la nit!

  • Playa El Zonte "Banyet, mariscada i bacaina" - Departament de la Libertad, a 45' de San Salvador
Bonica i tranquil·la platgeta on poder banyar-se -sense por a que cap surfista et fasi la clenxa del pentinat-. Bon ambient, pocs turistes i bona sorra per llegir, prendre el sol o dormir una becaina. Recomanem dos bons llocs per anar a dinar (per força haureu d'anar a algun local-hotel/restaurant per poder arribar a la platja, és el gran inconvenient de les platges d'El Salvador). El primer d'ells és el Costa Brava (i no, no és cap broma el nom!). El restaurant i hotel Costa Brava, és regentat per en Manel, un dels molts catalans que fa anys que viuen per aquestes terres. Aquí es pot dinar tranquil·lament una paella o un bon peix contemplant el mar. L'altra opció és anar fins a La Casa de Frida, un restaurant tan agradable com el Costa Brava i amb sortida directe al mar. 

El Zonte, la millor opció per relaxar-se prop de San Salvador

  • La Barra de Santiago - De les millors! "Tranquil·litat absoluta, passejades quilomètriques i algun lloc per dinar" - Departament d'Ahuachapán, frontera amb Guatemala, a 2h aprox. de San Salvador.
Preciosa platja de llarguíssima extensió i pràcticament deserta situada a la zona occidental del país, a la penínsul·la de mateix nom, a escassament 25 km de Guatemala. S'hi pot arribar a través de l'autopista Litoral cap a Sonsonate i després agafant un camí de terra (vigilar si hi aneu a l'época de pluges). El trajecte és de dues horetes des de San Salvador però val molt la pena per escapar de les platges més concorregudes de La Libertad i la Costa del Sol. Com és d'esperar, hi ha força oleatge a algunes hores del dia, però et pots banyar perfectament. Recomanem anar dinar a l'hostal Capricho Beach House, tenen bon peix fresc a preu més que raonable.

La Barra de Santiago, no te l'acabes!

Capricho Beach House, ideal per prendre el sol (sense sentir-te una sueca a l'Espanya dels anys 50)...

... o per estirar-se a l'ombra a llegir un bon llibre!


I fins aquí la primera part d'aquest especial "Platges de El Salvador". No us perdeu les futures actualitzacions, ara que per fi hem tornat! ;-)

3 comentarios:

  1. :) Bon post! Quines ganes d'estarrossar-me a una d'aquestes platges!

    ResponderEliminar
  2. Cunyadorados!!
    Primer de tot, felicitats pel post, ja sabeu que a mi el tema playas me mola i més si són surferas!!
    Voldria, però, fer un aclariment: El ISA Masters World Championship són com unes olimpiades del surf on competeixen una espècie de seleccions nacionals (de majors de 35 anys). Ho dic pq si ve algú esperant trobar-se en Kelly Slater, Taj Burrow i companyia...ho tindrà xungo.
    De qualsevol manera, serà un "super-event" que no us podeu perdre (quina enveja!) i heu de fer moltes, moltes fotos i escriure un post al blog. Bé, molts records i a seguir disfrutant!!
    Salut!

    ResponderEliminar
  3. Cunyat, merci per la informació, ja està modificat el post!! Espero que després d'assistir-hi almenys guanyem alguna cosa de cultura surfera! I és que no te acostarás, sin saber dos o tres cosas más...! ;-)

    ResponderEliminar