06 mayo 2011

La gent d'El Salvador - Passejant per San Salvador (...i III)

Si una cosa volem destacar per sobre de qualsevol monument o edifici en aquest país, i a aquesta ciutat és, sense cap dubte, la seva gent, els habitants d'El Salvador. En un país on manquen moltes coses, la gent és el gran actiu que tenen, el motor que els pot empènyer cap a endavant.

Ens agradaria explicar-vos breument quina percepció de com són les salvadorenques i salvadorencs tenim nosaltres. Potser estem molt condicionats a la bona acollida que hem tingut a la nostra arribada, s'ha de dir. Potser també és difícil fer un "retrat robot" d'un poble, no existeix un patró de persona i cadascú és diferent amb les seves circumstàncies de vida particulars. Però en qualsevol cas, aquests dies en que hem anat coneguent gent a diferents llocs, hem pogut observar alguns aspectes del tarannà, la manera de fer, dels d'aqui que ens han cridat l'antenció. Així que hem fet un Top ten amb els aspectes més significatius:
  1. En general, els salvadorencs són gent senzilla i humil. Saben d'on venen, pel que han passat, doncs tenen molt present la història recent del país. Són conscients de com va el país avui, i són els primers que critiquen les coses que estan malament, sempre des de la postura de qui estima el seu país, és clar.
  2. No els agrada massa la política, o més ben dit, els polítics, que com a tot arreu solen portar més decepcions que alegries. Tenen esperit de justícia, i s'indignen davant el que consideren que vulnera aquest principi.
  3. D'altra banda són gent molt optimista, i riallera. Són molt de fer bromes.
  4. Solen ser curiosos, amb ganes de conèixer d'on vens, a què et dediques i el perquè d'haver vingut a viure al seu país (cosa que de vegades els sorpèn molt).
  5. Són gent molt hospitalària, que no dubten en obrir les portes de casa seva (sempre i quan no siguis gringo, és clar), presentar-te la seva família i convidar-te a dinar.
  6. Són molt religiosos, sobretot cristians. Com sinó, tindrien esglèsies evangelistes, bautistes, protestants, advenentistes, catòliques, testimonis de Jehovà, etc.
  7. Contradient el cliché que ateny als llatinoamericans, són gent molt treballadora i compromesa amb el que fan. Clar que per això, també calen llocs de treball, i aquí també en manquen.
  8. Són molt futboleros i culés (crec que ja ho vàrem deixar prou clar en un altre post).
  9. Tenen una relació d'amor odi amb els nord-americans. Entre l'odi cap al forani que ha vingut a posar el nas tantes vegades al seu pais i els ha dut a tants enfrontaments fraticides, i l'amor cap a un referent cultural, i país que és llar de molts dels seus familiars i compatriotes (es calcula que més de 2 milions i mig de salvadorencs viuen als EUA).
  10. I perquè no sembli que els salvadorencs són meravellosos en tot, també direm que per contra són força masclistes. Per exemple, penseu en els típics manobres que des d'una obra a peu de carrer xiulen les mosses que van passant... típic!
Bé, i per concloure aquest post sobre la ciutat de San Salvador en tres capítols us deixem algunes dades que ens han semblat significatives, algunes extretes de Wikipedia, i altres directament de la nostra butxaca:

  • San Salvador, capital d'El Salvador: 316.090 habitants (1.566.629 comptant l'àrea metropolitana). El Salvador en conjunt te 5.744.113 habitants.
  • Alcalde: Des de 2009, Norman Quijano (ARENA, Dreta). Abans hi havia hagut durant 12 anys consecutius l'Esquerra, l'FMLN.
  • Temperatura i temps avui: entre 33 i 20ºC. Fa un sol esplèndid.
  • Clima: Tropical, humit i calurós. De maig a octubre època de pluges. De novembre a Abril estiu.
  • Horaris: Horari laboral ordinari de 08.00h a 17.00h amb pausa per dinar, a les 12h.
  • Hores de Sol de 05.30h a 17.30h.
  • Preu Combustible: Gasolina: 4,86$/galón (0,89€/litre), Diésel: 4,40$/galón (0,81€/litre).
  • Hi ha 4 Universitats: Universidad de El Salvador, Universidad Centroamericana "Jose Simeón Cañas", Universidad Francisco Gavidia, Universidad Tecnológica de El Salvador.

3 comentarios:

  1. Prensa y farmacias. Sigo fascinado.

    ResponderEliminar
  2. Muy bien, muy interesante todo!!!seguirnos contando!besos!

    ResponderEliminar
  3. ayyyyyy Que recuerdos!!! doy fe que la gente de El Salvador son de gran calidad humana!
    Seguir contando!
    besotes desde el otro lado de América =)
    carmen

    ResponderEliminar