23 mayo 2011

Xuchit Tutut: un projecte d'economia solidària

Durant la nostra visita a Suchitoto, vam tenir l'ocasió de poder veure en primera persona com funciona la xarxa Xuchit Tutut, un programa pilot d'economia solidària que es va posar en marxa al desembre de 2008 i en el qual col·labora REDES.

Xuchit Tutut (que en náhuatl vol dir Lloc de l'ocell flor) és una xarxa de negocis local de la zona rural i urbana de Suchitoto que utilitza uns vals denominats “UDIS” (Unitat d'Intercanvi Solidari Suchitotense) com a mitjà d'intercanvi alternatiu al dòlar a nivell local. Cada UDIS equival a un dòlar.

L'objectiu principal d'aquest sistema és enfortir l'activitat de l'economia local i reduir la fuga de capital sota un enfocament d'economia solidària. Així, productors, consumidors, supermercats, restaurants, artesans, hotels, serveis mèdics, l'oficina de turisme i així fins a més de 100 negocis, estan connectats en aquesta xarxa local i intercanvien béns i serveis utilitzant UDIS. D'aquesta manera s'aconsegueix, per una banda, enfortir les relacions comercials dins del municipi i reduir el cost dels intermediaris, i per l'altra, al generar major circulació d'UDIS, augmentar les vendes i les compres de tots els comerços afiliats, contribuint així a promocionar l'economia local.

Un dels punts clau d'aquest sistema ha estat la creació de la cooperativa ACORG que a banda d'emetre els vals d'intercanvi, ofereix serveis financers de qualitat i formació a tots els associats de la xarxa, i com els crèdits s'atorguen amb UDIS (i no amb dòlars), s'aconsegueix evitar els costos financers, rebaixant així les taxes d'interès.

El cas és que tres anys més tard de la posada en marxa d'aquest projecte, i malgrat que encara quedin alguns reptes per davant, s'han otingut uns resultats molt més que positius per tota la població beneficiària. A més, l'èxit d'aquesta experiència està animant a altres poblacions a voler embarcar-se en experiències similars (l'última d'elles, a l'Equador), i aquí rau el que és per mi, el gran triomf d'aquest projecte: que en un context de crisi econòmica on ha quedat pal·lès que el sistema capitalista i la “mà invisible” d'Adam Smith no assigna els recursos ni de manera eficient ni equitativa per tothom, l'èxit d'experiències com aquesta són les que et fan creure que un altre món és possible.


Podeu llegir testimonis dels beneficiaris, veure fotografies, vídeos i obtenir més informació del projecte a través de la pàgina web www.redsuchitoto.com.

No hay comentarios:

Publicar un comentario